Acupunctuur behandelingen

Psychische klachten
Stress, Hoge bloeddruk, Hartkloppingen. Spanningsklachten zijn heel goed met acupunctuur te behandelen. Fjodor Poort Acupunctuur heeft al veel patiënten met goed resultaat behandeld.

Wisselende stemmingen, somberheid, angst

Als je psychische klachten hebt dan wordt er vaak van uit gegaan dat deze veroorzaakt worden door persoonlijke problemen. Ook bij lichamelijke klachten, waarvan men de oorzaak niet kan vinden, denkt men dikwijls aan een psychische oorzaak. Binnen de Chinese Geneeswijzen maakt men geen onderscheid tussen lichamelijke of psychische klachten. Een lichamelijke klacht kan ook leiden tot psychische problemen.

Bij een depressie komen naast de bekende lusteloosheid vaak darmklachten, slapeloosheid en vermoeidheid voor. Bij een depressie zal ik altijd de darmen of de bijnieren onderzoeken, een chronische darmontsteking kan namelijk een depressie veroorzaken. Bij slaapproblemen zal ik eerst uitzoeken waar het vandaan komt; bijvoorbeeld een verstoorde leverenergie, een trage schildklier of de inname van voor jou verkeerde voeding.

De behandeling

Als acupuncturist zal ik bij mentale klachten uitgebreid vragen naar lichamelijke symptomen en omstandigheden. Daarna zal ik het hele patroon behandelen en niet enkele symptomen. Het doel is ontspanning te bevorderen en energie op te bouwen. Daarnaast krijgen cliënten als dat nodig is specifieke voeding- en leefstijladviezen. Veel van mijn cliënten ervaren de acupunctuur behandeling als verlichtend dit komt door het vrijgeven van natuurlijke pijnstillende stoffen in de hersenen; waaronder endorfine. Acupunctuur kalmeert het zenuwstelsel en laat de hartslag dalen, verlaagt de bloeddruk en ontspant de spieren. Acupunctuur verbetert de circulatie van het bloed in het lichaam, om de weefsels en organen van zuurstof te voorzien en de afvalstoffen uit het immuunsysteem te verwijderen.

Wetenschappelijke studies en artikelen

Acupunctuur en Psychische klachten

3 groepen bij depressie cliënten vergeleken
Groep 1 → Antidepressiva en gesprekken bij de huisarts
Groep 2 → Psychotherapie en gebruikelijke zorg
Groep 3 → Acupunctuur en gebruikelijke zorg

Groep 2 en 3 knapten veel meer op dan groep 1.
De acupunctuur groep reageerde nog het beste.
Het verschil tussen 1 en 2 of 3 was groot, significant.
Je zou kunnen concluderen dat acupunctuur minstens net zo goed werkt bij depressies als psychotherapie, mogelijk zelfs beter. Acupunctuur werkt ook goed bij spanningsklachten, angsten en burn-out.

Artikel website journals.plos.org; Wetenschappelijk onderzoek acupunctuur en depressies »

Artikel over een wetenschappelijk onderzoek “Acupunctuur goed inzetbaar bij depressie”
Artikel website psycholoog.net »

pijnbestrijding acupunctuur