Acupunctuur behandelingen

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Milde maar soms al zeer vervelende klachten zijn de loopneus, jeukende ogen en niezen. U niest veel, heeft een verstopte neus, jeukende/tranende ogen, u hebt het benauwd en bent moe. Hooikoorts is heel goed met ooracupunctuur te behandelen. Fjodor Poort drs. geneeskunde en acupuncturist heeft al veel patiënten met goed resultaat behandeld.

Hooikoortsklachten

Hooikoorts, wie kent het niet: niezen, loopneus, branderige ogen en kriebel in de keel. Maar soms kent het ook ernstigere klachten zoals benauwd en vermoeid zijn. Acupunctuur kan hooikoortsklachten verminderen en soms zelfs helemaal wegnemen.

Klachten tijdens het hooikoortsseizoen zijn afhankelijk van waar men allergisch voor is. Bij een allergie voor boompollen kan je vanaf januari al last ondervinden van hooikoortsklachten. Bij bijvoorbeeld een allergie voor grassen begint het seizoen half april tot half juli. Neusspray of andere hooikoorts-medicijnen (antihistaminica) helpen meestal niet voldoende. Daarnaast zorgen deze medicijnen vaak voor vermoeidheid. In het hooikoortsseizoen zelf kan de ik als acupuncturist veel doen om de klachten te doen afnemen.

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op de stuifmeelkorrels (pollen). Het afweermechanisme van het lichaam is in de war en beschouwen de onschadelijke pollen als indringers. Het lichaam maakt een stof aan (histamine) om ze te bestrijden. Sommige mensen verdragen de stof niet en krijgen vervolgens hooikoorts. Hooikoorts leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel en het kan jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid komen veel voor. Bovendien kan hooikoorts leiden tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise.

Coronaklachten

Sommige hooikoortsklachten lijken op de klachten bij Corona. Bij Corona is echter nooit sprake van jeukende ogen en niesbuien.

 

Behandeling hooikoortsklachten in de praktijk.

Een behandeling kan op twee manieren plaatsvinden:

  • Acupunctuur als preventieve behandeling
    Omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed werkt, richt de behandeling zich daar op. Start kort voor het hooikoortsseizoen met ongeveer 4 behandelingen van 1 keer per week. Dit kan al voldoende zijn. Bij aanhoudende ernstige hooikoortsklachten is het aan te bevelen de behandeling wat vaker in te zetten.
  • Acupunctuur bij acute hooikoorts.
    Als je de behandeling start in de periode waarin je al klachten hebt, is de behandeling voornamelijk gericht om verlichting te brengen. Bij zeer ernstige klachten is in de start een behandeling nodig van 2 keer per week. Meestal volstaat een behandeling van 4 tot 8 sessies.

Heb je last van een allergie, bijvoorbeeld hooikoorts, en overweegt je met acupunctuur je allergie aan te laten pakken? Of wil je meer weten over een behandeling bij Fjodor Poort neem dat vrijblijvend contact met mij op.

Fjodor Poort is drs. geneeskunde en acupuncturist. Hij biedt door de combinatie van zijn jarenlange ervaring als Westers opgeleid arts en zijn traditioneel Chinees geneeskundige scholing een totale benadering die je helpen in het vinden van meer balans tussen lichaam en geest.

Fjodor-poort Acupunctuur