Acupuctuur behandelingen

Perifere neuropathie

Zenuwschade aan voeten en handen. Perifere neuropathie is heel goed met ooracupunctuur te behandelen. Fjodor Poort drs. geneeskunde en acupuncturist heeft al veel patiënten met goed resultaat behandeld.

Wat is perifere neuropathie en hoe kan het ontstaan?

De laatste tijd heb ik veel soorten klachten behandeld, maar wat eruit springt is de perifere neuropathie.

Perifeer (buiten gelegen) neuropathie (schade aan zenuwen) heeft verschillende oorzaken:

 1. Toxische oorzaak, b.v. chemotherapie, langdurig alcohol misbruik.
 2. Infecties als HIV en ziekte van Lyme.
 3. Stofwisselingsziekten waarvan diabetes de belangrijkste is. (bijna 50 % van het totaal)
 4. Onbekende oorzaak (idiopathisch)

Enkele van de symptomen zijn:

 • Gevoel als pijn, tintelingen gevoelsloosheid.
 • Motorisch (spieren) verminderde kracht.
 • Autonome (zelfstandige) zenuwstelsel met beïnvloeding van spieren van de vaten Hierdoor ontstaat er verkramping van de kleine bloedvaten in handen en voeten en kunnen er doorbloedingsstoornissen ontstaan.

Volgens de meeste artsen is er weinig aan te doen is. Mochten er pijnklachten ontstaan kan er amitryptiline (een trycyclische antidepressivum) of carbamazepine (een anti epileptica) worden voorgeschreven. Beide middelen hebben wel de nodige bijwerkingen. 

Wetenschappelijk onderzoek toont positief effect aan van behandeling met acupunctuur op perifere neuropathie

Meerdere onderzoeken laten een positieve effect zien van acupunctuur. Ik licht er een uit die een significant verschil laat zien. Klik hier voor het onderzoek op de site National Library of Medicine. In dit onderzoek worden 47 cliënten met (idiopathische) perifere neuropathie verdeeld in een groep van 21 die een acupunctuur behandeling kregen. De anderen kregen een reguliere behandeling. In de acupunctuurgroep verbeterde de toestand en geleidingssnelheid van de zenuwen bij 16 (= 76 %), terwijl dit in de controlegroep maar bij 4 (=15 %) het geval was. Dit is duidelijk significant.
Het mooie van dit onderzoek is dat het behalve de subjectieve klachten ook de veel objectievere geleidingssnelheid van de zenuwen meet. Wat mij betreft is dit echt een doorbraak omdat je de geleidingssnelheid bijna niet kan beïnvloeden.

Ben je uitbehandeld na de diagnose “perifere neuropathie “ ?

Ik heb verschillende cliënten behandeld waarbij de situatie duidelijk verbeterde:

 • Een cliënt met diabetes mellitus
  Deze cliënt met vastgestelde perifere neuropathie aan de voeten behandel ik één keer per maand. In het begin verbeterde de situatie duidelijk en de laatste jaren is ze stabiel. Ze is een tijdje met de behandeling gestopt helaas kwamen de klachten weer terugkwamen.
 • Een cliënt met klachten aan handen en voeten.
  Deze cliënt had al 10 jaar toenemende (pijn)klachten. De pijn kroop naar boven tot haar knieën. Ook haar handen begonnen mee te doen. Ze is bij de neuroloog geweest die alle mogelijke oorzaken heeft uitgesloten. Er is dus sprake van een onbekende oorzaak (Idiopathische).
  Ik heb haar behandeld met lichaam- en ooracupunctuur. De pijnklachten namen flink af. Opmerkelijk was dat haar handklachten snel verdwenen. De laatste behandelingen was er geen verschil meer merkbaar en zijn we gestopt. Dit lijkt me een teken dat zenuwen, toch kunnen herstellen.

Mijn conclusie: acupunctuur kan je heel goed inzetten bij perifere neuropathie.

Heb je last van een pijn, tintelingen en gevoelloosheid in handen of voeten, en overweeg je met acupunctuur je klachten aan te laten pakken? Of wil je meer weten over een behandeling bij Fjodor Poort neem dat vrijblijvend contact met mij op.

Fjodor Poort is drs. geneeskunde en acupuncturist. Hij biedt door de combinatie van zijn jarenlange ervaring als Westers opgeleid arts en zijn traditioneel Chinees geneeskundige scholing een totale benadering die je helpen in het vinden van meer balans tussen lichaam en geest.