Acupunctuur en chemotherapie

als aanvullende behandeling bij kanker

Acupunctuur en chemotherapie

Aanvullende behandeling bij kanker

Door de ‘diagnose kanker’ wordt het lichaam en de geest al snel uit balans gehaald. Vervolgens hebben ook de gezonde cellen te lijden door behandelingen als: chemotherapie, radiotherapie en/of hormoonbehandeling. De behandeling van kanker is vaak zwaar en zorgt voor nare bijwerkingen. Operaties kunnen littekens geven of langdurige vermoeidheid. Chemotherapie levert een groot aantal bijwerkingen zoals bloedarmoede, verminderde weerstand, haaruitval, vermoeidheid en misselijkheid. Bestraling levert vaak plaatselijk weefselbeschadiging en vermoeidheid op. Daarnaast is de geest ook uit balans en kan je kampen met slaapproblemen, angsten en acceptatieproblemen.

De confrontatie met de diagnose kanker is voor veel mensen een grote schok
Vaak ontstaat daarbij het gevoel in een sneltrein beland te zijn. De gebeurtenissen zijn nauwelijks bij te houden. Diagnostiek, uitslag, operatie, behandeling: meestal volgt het elkaar in niet bij te houden tempo op. Onzekerheid overheerst. Acupunctuur blijkt zeer behulpzaam te zijn om je mentale weerstand te vergroten, ook het gevoel zelf nog iets van controle te kunnen uitoefenen en te kunnen bijdragen aan het genezingsproces, wordt als zeer positief ervaren. Acupunctuur helpt om deze behandelingen beter te verdragen. Cliënten hebben minder last van vermoeidheid, misselijkheid en de bloedwaardes van rode of witte bloedlichaampjes dat normaal daalt door de chemo blijft beter. Een enkele keer heeft iemand zelfs zijn sterke medicatie tegen de misselijkheid kunnen laten staan, of is een specialist verbaasd dat de bloedwaardes nog zo goed blijven.

Voordelen van acupunctuur als aanvullende behandeling bij kanker
Acupunctuur kan kanker niet genezen. Wel kan het allerlei bijwerkingen bestrijden en verzachten die het gevolg zijn van chemotherapie en bestraling zonder zelf weer voor bijwerkingen te zorgen. Het kan ook helpen de pijn dragelijker te maken en vermindert zenuwpijn (perifere neuropathie) veroorzaakt door chemotherapie.

Wanneer starten met acupunctuur
De ondersteunende acupunctuurbehandeling kan prima gecombineerd met de reguliere behandeling bij kanker het heeft geen negatieve invloed op de werking van de kuur. Het is ook mogelijk in een later stadium te beginnen met de ondersteunende behandeling want ook langer bestaande klachten kunnen nog goed reageren op acupunctuur. Meestal spelen naast lichamelijke klachten ook psychische klachten een rol.
playbutton.png

Video CNN Jim Morelli tells us how acupuncture can be one more way to help cancer patients.

Wetenschappelijke studies en artikelen

Acupunctuur en chemotherapie / bestraling

In Amerika wordt acupunctuur in ziekenhuizen gebruikt als ondersteuning bij verschillende behandelingen.
» Acupuncture | Boston Children's Hospiltal | How Boston Children's approaches acupuncture
» Abrasom Cancer Center | The benefits of Acupuncure
» Wat kan ik verwachten van acupunctuur bij kanker
Atrilkel op de website overkanker.nl over acupunctuur

» Artikel website iocob.nl
Studie van Duitse universitair werkende anesthesiologen naar effect acupunctuur bij ernstig zieke patiënten In deze gecontroleerde studie bleek dat het prikken van dat acupunctuurpunt meer klinische effecten had dan de normale medische behandeling van maagontledigingsproblemen.

MAAK EEN AFSPRAAK

Voor meer informatie over acupunctuur, een afspraak of een kosteloos kennismakingsgesprek kunt u contact opnemen met Drs. Fjodor poort.

Bel: 06 1659 4272
Of stuur een bericht naar: info@fjodorpoort.nl
Acupunctuur Hoogeveen

Werkzaam in Hoogeveen en Zwolle

Fjodor Poort
Drs. geneeskunde en Acupuncturist

Fjodor Poort was 8 jaar lang werkzaam als regulier arts. In 2000 opende hij zijn acupunctuurpraktijk.
Hij is nu werkzaam als acupuncturist in Hoogeveen en Zwolle.

Locatie Hogeveen

Complementair medisch Centrum
Middenweg 51
7906 LK Hoogeveen
061659 4272

Locatie Zwolle

Bloesemacupunctuur
Zonnebloemstraat 29 A
8012 XH Zwolle
061659 4272