chinese health symbol

ACUPUNCTUUR

The greatest wealth is health

Acupunctuur & Stoorvelden verwijderen

 

Ooracupunctuur: Mensen vragen mij vaak, waarom ik zo veel naaldjes in het oor zet. Ik pas namelijk vaak ooracupunctuur toe. Ooracupunctuur is anders dan de traditionele lichaamsacupunctuur en heeft daarom een meerwaarde. Niet elke acupucturist is vertrouwd met ooracupunctuur!

De grondlegger voor de moderne auriculotherapie is Paul Nogier. Hij was neuroloog en ontdekte dat het oor een projectie is van het lichaam.Met veel doorzettingsvermogen kon hij precies achterhalen welk deel van het lichaam correspondeerde met het punt in het oor. Zo gaf hij b.v. Een pijnprikkel d.m.v. Een duimschroef en ontdekte zo het corresponderende punt in het oor. De punten in het oor komen overeen als een foetus in de buik. (zie afbeelding onder)

Dr. David Alimni toonde via een MRI aan dat een punt geprikt in het oor oplichtte in de hersenen. In 1957 publiceerde Paul Nogier zijn werk. Zelfs in China, de bakermat van de acupunctuur, heeft een groot deel van de bevindingen van Paul Nogier overgenomen. Ooracupunctuur werkt op een andere manier dan lichaamsacupuctuur. Mijn ervaring is dat cliënten soms meer baat hebben bij ooracupunctuur dan lichaamsacupunctuur, maar kan ook omgekeerd. De punten zoek ik op in het oor met een puntzoeker. Bij pijn klachten is het corresponderende punt gevoelig. Bij andere klachten is de huidweerstand lager waardoor je met een signaal het punt kan vinden. Deze punten kun je afhankelijk van de klacht en de persoon behandelen met kleienere oornalden of verblijfsnaalden. Het oor geeft zelf aan welke punten behandeld dient te worden, zo heb je veel meer kans op succes! De belangrijkste indicaties zijn, waar ik ervaring mee heb.

  1. Pijnklachten, ongeacht de oorzaak. Bij acute klachten werkt het vaak meteen!
  2. Allergie; hooikoorts, astma of neurodermitis. Vooral hooikoorts werkt erg goed.
  3. Functionele klachten; obstipatie, gastritis en hormonale klachten.
  4. Psychische klachten; depressies, angsten, slaapproblemen en verslavingen. Slaapproblemen werkt heel goed is mijn ervaring. Depressies en angsten als deze niet al te zwaar zijn lukt vrij goed.

 

Ooracupunctuur, de methode van F. Bahr.

Een geweldige methode die in Nederland nog heel weinig wordt gebruikt in tegenstelling tot Duitsland. Het kan eindelijk een doorbraak geven bij chronische moeilijk behandelbare klachten!

In Duitsland is dr. Frank Bahr bekend. Een belangrijk onderdeel in een uitgebreid systeem van stoorveld diagnostiek en behandeling. Heel veel mensen dragen zonder het zelf te weten een stoorveld die een negatief effect heeft op het lichaam en uiteindelijk leiden tot chronische klachten. Deze stoorvelden veroorzaken therapie resistentie in de reguliere, maar ook complementaire (beter woord voor alternatieve) zorg. Vaak zijn deze stoorvelden chronische (kleine) ontstekingen van wortelkanaal, amandelen of bijholtes, maar ook littekens (b.v. blindedarm), gifstoffen (b.v. amalgaan) of (stille) depressies kunnen dit zijn. Mijn ervaring is dat in 70 % van de gevallen een wortelkanaal de oorzaak is. Je kunt de stoorvelden behandelen met verblijfsnaalden in het oor waardoor deze na verloop van tijd, weken tot enkele maanden, verdwijnen.

Sinds 2013 heb ik vele nascholingen gevolgd op dit gebied en steeds meer ervaring in gekregen. Zo heb ik eerder op die manier enkele tientallen cliënten met succes behandeld. Twee ervan zal ik nu vertellen. Als voorbeeld wil ik noemen een cliënt met flinke slijmbeursontsteking aan haar heup. Ze had hier al vele maanden last van en kon moeilijk lopen, maar ook in rust en de nacht had ze er last van. Pijnstillers en later spuit van de huisarts hielp niet of nauwelijks. Gewone lichaamsacupunctuur leek wel iets te helpen maar niet afdoende. Met de stoorveld therapie volgens Bahr bleek ze verstoring te hebben in de wortelkanaal van de kies. Deze heb ik 3 keer behandeld met verblijfsnaald in het oor die 1 week bleef zitten. Uiteindelijk verdween haar klacht volledig.

Een andere cliënt had als klacht flinke jeukklachten op de huid m.n. In het hooikoortsseizoen , sinds enkele jaren. Alleen de wintermaanden had hij geen klachten. Hij heeft hierbij hooikoortsklachten maar zo licht dat hij dit niet ervaarde als vervelend. Bij de dermatoloog was vastgesteld dat hij allergisch was voor vele boom, gras en onkruidpollen. Echter de middelen die hij van hem had gekregen werkten nauwelijks. Ik heb hem eerst behandeld met lichaamsacupunctuur met enkele gewone oorpunten. Dit had enige effect maar uiteindelijk kwam er toch weer verslechtering. Ik heb stoorveld therapie volgens Bahr ingezet. Ook hier kwam ik een stoorveld tegen in het gebit en deze ontstoord. Na 1 behandeling kreeg hij minder klachten , en na nog eens 3 behandelingen 1 keer per 2 weken (het was nog steeds hooikoortsseizoen) was hij klachtenvrij. Een jaar later kwamen de klachten in lichtere mate terug. Twee behandelingen waren toen afdoende voor het geheel verdwijnen van de klacht, midden in het hooikoorts seizoen. Veel mensen lopen rond met een of meerdere stoorvelden die klachten veroorzaken. Deze klachten veroorzaken therapie resistentie. De stoorveld therapie volgens Bahr is hier vaak een oplossing voor. Het is niet alleen geschikt met chronische moeilijk behandelbare klachten, maar kan ook goed preventief worden ingezet.